Art inspiration for this week is a Japanese architect Tadao Ando. I'm a big fan of minimalistic and brutalist architecture. If you never heard of a term before, brutalism is a movement in architecture where main and most noticeable material is raw concrete. I feel like brutalism is one of those things you either like or hate. A lot of people I know don't like it, but it's actually one of my favourite movements in architecture. 
Although Ando is not famous only for his brutalist architecture, I first feel in love with his buildings that are plain concrete structures. 
Church of light (last picture) was the one that draw my attention to his work. Normally I like Japanese art a lot, especially their approach to minimalism. I wanted to put the Church of light to be the first photo in this post, then I thought I should probably choose some more relatable buildings and then work my way to the ones that are truly unique. 
First three photos are of Ando's 4X4 house. Actually it's two houses now, second one was built later and has almost identical plan. I love the interior, it's so calming and simple. 
Third amazing structure I decided to include in this post is Church on the water which looks surreal and is in a way an opposite to the Church of light with its massive walls and limited space.
I'm looking forward to next weeks Art inspiration post-spoiler alert-it will be another Japanese artist.
Hope this post inspired you and that you had a lovely weekend! 

Inspiracija za ovu nedelju je japanski arhitekta Tadao Ando. Ja jako volim minimalističku arhitekturu i brutalizam. Ako nikada niste čuli za ovaj pojam, brutalizam je pokret u arhitekturi koji karakteriše upotreba livenog betona koji se ostavlja neobrađen. Kod nas je ovaj pravac bio veoma zastupljen dugi niz godina a jedna od najleših građevina brutalizma su (po mom mišljenju) Geneksove kule arhitekte Mihajla Mitrovića. Mislim da je brutalizam jedna od onih stvari koju ili volite ili mrzite. Dosta ljudi koje poznajem ga ne vole, a meni je to jedan od omiljenih pravaca u arhitekturi. 
Iako Ando nije poznat samo zbog svoje brutalističke arhitekture, ja sam prvo zavolela njegove građevine koje su konstrukcije od livenog betona.
Crkva svetlosti (na poslednjoj slici) je bila ta koja mi je privukla pažnju na njegov rad. Obično dosta volim japansku umetnost, naročito njihov pristup minimalizmu. Htela sam da stavim Crkvu svetlosti kao prvu sliku u ovom postu, ali onda sam pomislila da treba da izaberem neke građevine sa kojima je lakše poistovetiti se i onda da na kraju dođem do onih koje su stvarno posebne.
Na prve tri fotografije je Andova Kuća 4X4. U stvari, sada su to dve kuće, druga je sagrađena kasnije i imaju skoro identičan plan. Mnogo mi se sviđa njihov enterijer, tako je jednostavan i umirujuć.
Treća neverovatna konstrukcija koju sam odlučila da stavim u ovaj post je Crkva na vodi koja izgleda nadrealno i na neki način je suprotnost Crkvi svetlosti koja ima masivne zidove i ograničen prostor.
 Unapred se radujem sledećem postu sa umetničkom inspiracijom, da malo pokvarim ''iznenađenje'' isto je u pitanju jedan japanski umetnik. Nadam se da vas je ovaj post inspirisao i da ste proveli divan vikend!