It is not a secret that in this hectic world of today we find it hard to balance our work and personal life. I don't have a problem with working a lot, actually I love to work and have as many projects and jobs as possible. The problem is I never know how much is too much. Since I was little I've been doing the same thing. I remember once I applied for a history competition, got all the books for extra reading in the library and then later I realized I don't have time to study for the history competition because I was studying for my biology competition.

Back then it was easier for me to quit, so somehow life balanced itself. When you are a grown up it's not so easy. Lately I've been working so hard, but I also wanted to make time to see my friends and family and I ended up seeping only couple of hours a night. I was so exhausted that I even looked tired and gloomy in the photos I took for the blog. Sometimes you just have to slow it down and reorganize. Here are some of my tips on how to successfully balance your life, which will make you more productive and happier.

1. Learn to say no
This is the hardest thing for most of us to do, but sometimes you do have to say no to opportunities. I usually say yes to all of the projects that come my way, but at the end of the day you do have to prioritize. It's better to do one thing with your full attention and concentration, than to do couple of things poorly.

2. Decide what really matters
Focus on doing things that will help you grow in the future. If you are working super hard on a lousy job you hate and is not helping your career in any way, maybe it's time to start looking for other jobs. If you have a ''friend'' who's only draining your energy and making you unhappy, it's time to stop seeing them.

3. Prioritize
Sometimes you have to decide between two or more events or activities. That's when you have to pick the more important one. Preparing for a big meeting is more important than seeing an old acquaintance from high school you haven't seen in years. Also, helping your friend is more important than finishing a project that you still have time to do.


4. Plan ahead
If you plan and organize your time carefully, it will make your life so much easier. But do remember you also need time to relax and unwind, you don't have to fit every single invitation and event into your calendar.




Nije tajna da u hektičnom svetu današnjice svi teško balansiramo između posla i privatnog života. Nikada mi nije bio problem da dosta radim, šta više stalno sam se zatrpavala sa što više projekata i poslova je moguće. Problem kod mene je što ne znam kad da stanem. Od kada sam bila dete imam isti problem. Sećam se da sam se jednom prijavila za takmičenje iz istorije, uzela u biblioteci sve knjige iz dodatne literature i onda kasnije shvatila da nemam vremena da učim za takmičenje iz istorije jer mi je ono potrebno za spremanje za takmičenje iz biologije.

Tada mi je bilo lako da od jedne stvari odustanem, pa je život nekako sam sebe balansirao. Kada odrastete stvari više nisu tako jednostavne. U poslednje vreme sam radila jako puno, ali sam takođe želela i da provodim vreme sa porodicom i prijateljima pa sam spavala samo po nekoliko sati dnevno. Bila sam toliko iscrpljena da se to videlo i na slikama koje sam slikala za blog. Izgledala sam umorno i nezdravo. Ponekad jednostavno morate da usporite i reorganizujete se. Ovo su neki od mojih saveta kako da izbalansirate život i budete srećniji i produktivniji.

1. Naučite da kažete ne
Ovo je najteže za većinu nas, ali nekada zaista morate da kažete ne i novim prilikama. Ja obično prihvatim svaki projekat i priliku koja mi se ponudi, ali na kraju dana ipak moraju da se izaberu prioriteti. Bolje je da radite jednu stvar sa punom pažnjom i koncentracijom, nego da odrađujete više stvari traljavo.


2. Odlučite šta vam je stvarno bitno
Koncentrišite se na ono što će vam pomoći da se razvijete u budućnosti. Ako radite od jutra do sutra na očajnom poslu koji mrzite i koji vam ne pomaže u karijeri, vreme je da tražite drugi posao. Ako imate ''prijatelje'' koji vam crpu energiju i samo vas iskorišćavaju, prestanite da se viđate sa njima.


3. Utvrdite prioritete
Ponekad morate da odlučite između dva ili više događaja ili aktivnosti. Tada treba da izaberete bitniji. Spremanje za važan sastanak je bitnije od izlaska sa poznanikom iz srednje škole koga niste videli godinama. Isto tako, pomaganje prijateljima je važnije od završavanja projekta za koji imate još vremena.

4. Planirajte unapred
Ako pažljivo planirate i organizujete svoje vreme, život će vam biti mnogo lakši. Ali zapamtite da vam je potrebno i vreme da se odmorite i opustite i da ne morate da uvrstite svaki mogući poziv i događaj u svoj kalendar.









Follow my blog with Bloglovin